Alerji, bağışıklık sistemimizin herhangi bir maddeye karşı gösterdiği tepkime ve anormal yanıttır. Bağışıklık sistemi bu alerji etkeni olan maddeye karşı antikor üretmeye başlar. Normalde antikorlar vücutta zararlı bir maddeye karşı savaşmak için üretilir. Bu maddeye karşı oluşan tepkimenin alerjik belirtiler ortaya çıkarmasıyla kişinin sağlıklı olan yaşamında birçok değişiklikler olabilir. Alerji etkisiyle kişide burun akıntısı, gözlerde kızarıklık, solunumda güçlük, deride kızarıklık, hapşırma, öksürük, kaşıntı gibi değişik belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı alerji çeşitlerinde vücut aşırı tepki göstererek ciddi ve hayati tehlikeye yol açabilmektedir. Kişi bu alerjen etken maddeye karşı anafilaksiye, şoka girebilir. Alerjik anafilaksiye giren kişide düşük nabız, şok durumu, solunum güçlüğü, dilin şişmesi gibi hayati tehlikelere yol açabilecek durumlar görülebilir. Alerji bu açıdan önemsenmeli çünkü hayati ve ciddi reaksiyonlara yol açabilmektedir. Alerji durumunda mutlaka kişi alerji testi yaptırmalıdır. Alerji testi yapılarak tespit edilen alerjik etken maddeyi kişi hayatından uzaklaştırmalıdır.
Alerji kaynaklı kişilerde belirtiler farklı olabilir. Alerjide alerjen etken ile etkileşime giren yere bağlı olarak vücutta farklı bölgeler etkilenebilir. Mesela polen burun içinden solunduğunda genellikle burun, göz, sinüs ve boğazda alerjik belirtilere neden olur. Besin alerjisi genellikle mide veya bağırsak problemlerine neden olur ve ürtikeri getirebilir. Alerjik belirtiler aynı anda vücudun birçok bölgesinde görülebilir.
Alerji çeşitleri genelde gıda alerjisi hastalıkları, solunum yolu alerjisi hastalıkları, cilt alerjisi hastalıkları, mide ve barsak sistemi alerjisi hastalıkları olarak ayırabiliriz. Bunun dışında tehlikeli hayati sonuçlara sebep olan anafilaksi reaksiyonları ve arı ve böcek alerjisi hastalıklarıdır.
Alerji sebepleri çok değişik maddeler olabilir. Bunlar hayatınızda çok fazla karşılaştığınız veya çok nadir karşılaştığınız herhangi bir alerjik etken olabilir.
Bu alerjik etkenler genellikle;
Alerjinize sebep olan etken maddeyi test ile tespit ederek hayatınızdan uzaklaştırmanız sağlığınız açısından en doğrusu olacaktır. Alerjik maddeden uzak durarak kişisel yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.
Alerji nasıl geçer sorusunun en doğru cevabı alerjiye sebep olan etkenden uzaklaşmaktır. Alerjiye sebep olan etkeni test ile tespit ederek, o etkenden uzak durmak en kesin tedavi yoludur. Ama bazı alerjiye sebep olan etkenden uzaklaşmak mümkün olmayabilmektedir. Mesela bahar aylarında polen havada sürekli olarak bulunur. Bu yüzden kişi çok fazla dikkat etse de tamamen uzaklaştırması çok mümkün değildir. Alerji etkeni gıda ise uzak durmak çok daha basit olabilmektedir. Alerji ilaçları alerjik hastalıkları tamamen tedavi etmez. Alerji tedavisinde ilaç verilerek belirtileri ve şiddeti azaltılır. Alerji ilaçları alerji sonucunda ortaya çıkan belirtileri hafifleterek yaşam kalitesini yükseltir. Alerji ilaçları genelde hap, şurup, burun spreyleri ve ya göz damlası şeklindedir. Ani şiddetli alerjik reaksiyonlarda ise epinefrin kullanılmaktadır.
Copyright © 2022 Mavi Laboratuarlar Grubu
Bu internet sitesi Mavi Laboratuarlar Grubu tarafından hazırlanmaktadır. Bu internet sitesinde yer alan içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim-hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır. Sitedeki bilgilerin, hekim muayene ve konsültasyonu sonucu sağlanan bilgilerle kıyaslanamayacağı kullanıcılar tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.